edulab pentru ecoturism, școala online care deschide noi orizonturi pentru tineri și comunitate
10 martie 2021

În perioada în care accesul la activități extracurriculare pentru copii și tineri a fost redus drastic pentru că școlile și Palatele Copiilor au fost închise fizic, Fundația Noi Orizonturi a deschis pentru ei un program educațional unic în România: #edulab pentru ecoturism.

Acesta oferă o combinație de învățare de la distanță (online) pe care tinerii o parcurg alături mentori și experți de la Noi Orizonturi, urmată de activități practice și proiecte derulate de tineri în localitatea lor (offline) cu susținerea unul adult care poate fi profesor, bibliotecar, părinte, antreprenor, etc. Programul este oferit gratuit tinerilor între 13 și 19 ani din mediul rural care doresc să-și fructifice pasiunile pentru patrimoniul cultural sau natural în vederea unor cariere oferite de oportunitățile de dezvoltare a ecoturismului din România.

Tinerii au, la alegere, 9 nano-specializări, fiecare rezultând într-un serviciu sau produs concret, pentru comunitatea din care fac parte, în domeniile Port Popular, Producători Locali și Trasee Turistice.

36 elevi, organizați în 12 echipe au finalizat cu succes a doua etapă a programului și au idei concrete de proiecte: de la realizarea organizarea de tururi ghidate prin natură sau care să exploreze comorile culturale mai puțin promovate ale localității, la organizare de șezători pentru turiști, sau realizarea unui caiet de simboluri și povești. Echipele au primiu premii în bani, între 500 și 2500 lei pentru a-și pune în practică ideile de valorizare a patrimoniului local. Finanțarea proiectelor tinerilor este asigurată de către Alstom și printr-o campanie de fundraising realizată în rândul diasporei românești, susținută de Romanian United Fund. 

Numele echipelor Localitate Județ
Tradiții Dăbuleni Dăbuleni Dolj
EcoRec Târgu-Neamț Neamț
GeRaDiMa Râmicu Vâlcea Vâlcea
Analucia Brezoczki Baia Sprie Maramureș
Corbencele Comuna Corbu Harghita
Maramureșencele Comuna Vadu Izei Maramureș
Berci Ileana Localitatea Călinești Maramureș
Tinerii schimbă lume (Românașii) Satul Stoenești și orașul Băben Vâlcea
Hojda Comuna Ieud Maramureș
3D Comuna Bîra, sat Bîra Neamț
Granița dintre ținuturi Comuna Dorna Arini Suceava
B.E.C-brightminds Comuna Troianul Teleorman

Nu este prima oară când tineri de vârstă școlară se implică și reușesc să facă o diferență pozitivă în comunitatea lor. Prin ceea ce numim învățare pe bază de proiecte, tineri din comunități rurale precum Breb, Baru, Rășinari, Panaci, Picior de Munte dar și comunități mici cum este Baia-Sprie au învățat să folosească aplicații precum Google Maps, Questo, să descopere locuri speciale și să creeze o poveste care să le lege ajungând să-și pună comunitatea pe harta turistică a lumii. 

De data asta, forțați cumva de trecerea în online am putut ajunge la tineri care nu aveau oricum la ei în localitate  oferte extrașcolare dar în același timp i-am putut pune în contact cu oameni care au făcut din pasiunea lor pentru patrimioniu un antreprenoriat care le asigură un trai demn, și asta a fost extrem de încurajator pentru  tinerii de la sate .” ne spune Anca Gaidoș, director Fundația Noi Orizonturi 

În contextul în care turismul sustenabil (ecoturismul) se bucură de creștere globală, România fiind o țară care încă se mai bucură de peisaje tradiționale locuite, #edulab pentru ecoturism este o veritabilă pepinieră pentru viitori antreprenori în afaceri mici, prietenoase cu mediul și care valorizează patrimoniul cultural și natural al localităților cu potențial ecoturistic. 

„Educația pentru ecoturism dă o șansă în plus satului românesc de a fi cunoscut și apreciat pe plan internațional.” ne spune Bogdan Papuc, director executiv Asociația de Ecoturism din România (AER), partener al programului 

Specializările la care participă elevii au fost create și conduse de unii dintre cei mai buni specialiști și promotori ai patrimoniului cultural și natural: La Blouse Roumain pentru pentru specializare de Port Popular, Fundația 4-H și Fundația Adept Transilvania pentru specializare de Producători Locali și Schubz – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă pentru specializarea de Trasee Turistice. 

Alegând să participe pe durata anului școlar 2020-2021 la una dintre cele trei tematici, tinerii:

  • învață despre patrimoniul natural și cultural al zonei, 
  • contribuie la conservarea, protejarea, valorificarea lui, 
  • înțeleg principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, 
  • folosesc creativ și sustenabil resursele din comunitate pentru proiecte de valorizare a patrimoniului, 
  • își dezvoltă simțul antreprenorial.

Tinerii între 13-19 ani care doresc să se înscrie în programul #edulab pentru ecoturism pot afla mai multe informații pe pagina programului –  https://edulab.noi-orizonturi.ro. O nouă rundă de formare și finanțare va fi derulată în perioada aprilie-august 2021.  

#edulab pentru ecoturism este un program dezvoltat și realizat de către Fundația Noi Orizonturi, cu sprijinul partenerului său strategic, Romanian-American Foundation.

Site realizat de Fundația Noi Orizonturi în colaborare cu Romanian American Foundation. Designed by NODE